top of page

"Vertel het me en ik vergeet het; leer het me en ik herinner het me misschien; betrek me erbij en ik leer"

G. O'Toole 

Het verhaal

“Nederlands en wiskunde? Dat is een eigenaardige combinatie.” Het is een reactie die ik steeds krijg, wanneer ik vertel voor welke vakkencombinatie ik gekozen heb binnen de educatieve bachelor. Voor mezelf is dat echter niet zo een vreemde combinatie. Beide hebben me altijd geïnteresseerd.


Het lesgeven zelf en het spreken voor een groep zat ook altijd al in me. Zo heb ik vroeger dictie en theater gevolgd en heb ik als veertienjarige enkele luister-cd’s ingesproken voor een leerboek Nederlands van de lagere school.


In 2021 nam ik deel aan een online internationale week in Wenen over ‘drama in education’. Een week waarin ons werd getoond hoe we drama konden implementeren in de lessen. De week was voornamelijk gericht op de studenten die voor leerkracht lager onderwijs kozen. Het was echter vrij snel duidelijk hoe ik deze technieken zou kunnen gebruiken tijdens een les Nederlands. Of en hoe dit in een wiskundeles kon aangebracht worden, prikkelde me. Hiermee konden ze me niet meteen helpen.


Ik wist zeker dat ik ermee aan de slag wou gaan toen mijn docente wiskunde, mevrouw Conny Van den Brande, me vertelde dat een student ooit een theatervoorstelling had gemaakt over wiskunde. Het was dus mogelijk om de twee schijnbaar zo uit elkaar liggende werelden samen te brengen. Dat moet wel kunnen, want zo zit ik zelf ook in elkaar.


Uiteraard is het fijn om twee zaken die je graag doet te combineren, maar heeft het ook nut? Heeft de implementatie van drama in de wiskundeles een impact op het gevoel van minder wiskundig gerichte leerlingen uit de tweede graad voor het vak wiskunde?


Om dit te weten te komen moeten we enkele onderliggende vragen beantwoorden. Welk gevoel hebben leerlingen uit de tweede graad bij het vak wiskunde? En met welke problemen kampen deze leerlingen uit de tweede graad bij het vak wiskunde?


Daarnaast is het ook belangrijk te onderzoeken wat drama is? Welke impact heeft drama in een schoolse context? En tot slot hoe kunnen we drama implementeren in de wiskundeles? Aan het einde van deze bachelorproef hoop ik een antwoord gevonden te hebben op al deze vragen.

Robbe Calcoen

Leerkracht secundair onderwijs

Nederlands en wiskunde

Bachelorproef
een wiskundig drama

Over de implementatie van drama binnen de wiskundeles

bottom of page